Ενημέρωση για ψαγμενους

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Μεγάλη πυρκαγιά στην Άμφισσα (Εικόνες και αποτίμηση των ζημιών)


on 22:47

Σήμερα από τις 7κ30 η Άμφισσα καιγόταν στο ύψος του Σερνικακίου. Λόγω ελαιοδέντρων και ισχυρών ανέμων το έργο των πυροσβεστών ήταν δύσκολο. Πυροσβεστική Υπηρεσία, περιφέρεια Στερεάς και δήμος Δελφών ρίχθηκαν από την πρώτη στιγμή στην μάχη της κατάσβεσης. 19 οχήματα με 50 πυροσβέστες, 4 αεροσκάφη, 8 υδροφόρες και 3 σκαπτικά μηχανήματα ενεργούν αυτή την ώρα στην περιοχή.

Η φωτιά έως το μεσημέρι ήταν ανεξέλεγκτη και είτε πήγαινε προς τα νότια της περιοχής είτε προς τα βόρεια με αποτέλεσμα το έργο της πυρόσβεσης να είναι ακόμα πιο δύσκολο. 
Μεγάλη η συνδρομή των κατοίκων που έτρεξαν από την πρώτη στιγμή να περισώσουν την περιουσία τους (ελαιόδεντρα) με κάθε μέσο. 
Η πυρκαγιά έλαβε μεγάλες διαστάσεις καθώς ύστερα από κάλεσμα της νομαρχίας Αμφίσσης για καθαρισμό των αγροτεμαχίων από ξερά χόρτα και κλαδιά ελαιοδέντρων, ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές και τα αγροτεμάχια αυτών. Οι κάτοικοι Σερνικακίου σε ανακοίνωση τους ζήτησαν από νέους κατοίκους της Άμφισσας να κάνουν ομάδες περιπολίας για το απόγευμα και την νύχτα για να αποφύγουν τυχόν αναζωπυρώσεις.
Ο έως τώρα απολογισμός είναι ότι τα 2/3 της ελαιοπαραγωγής της περιοχής έγιναν στάχτη. 

Το faka.gr κατηγορεί τα μεγάλα κανάλια γιατί δεν ασχολήθηκαν όσο θα έπρεπε με τον παραδοσιακό Ελαιώνα της Άμφισσας και είχαν να ασχοληθούν με την Μύκονο.

Εμείς βρεθήκαμε στη περιοχή και σας παραθέτουμε τις φωτογραφίες που καταφέραμε να τραβήξουμε: