Ενημέρωση για ψαγμενους

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Τα 5 ψηλότερα δέντρα του κόσμου


on 16:00

1. Coast Redwood


Υπερίων, στη Coast Redwood που βρίσκεται στη Καλιφόρνια, με ύψος 115,5 μέτρα, είναι το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο που βρέθηκε από το 2006. Υπερίων είναι το όνομα του δέντρου που βρίσκεται στην ακτή Redwood στη βόρεια Καλιφόρνια και είναι επιβεβαιωμένα 115,5 μέτρα ψηλό και είναι το ψηλότερο εν ζωή δέντρο του κόσμου. Ο υπερίων παρά του ύψος του πιστεύουν πως  δεν είναι το μεγαλύτερο γνωστό δέντρο στην ακτή Redwood  καθώς τα πρωτία κατέχει το δέντρο Lost Monarch.




2. Coast Douglas Fir


Το έλατο της ακτής Douglas είναι ένα πολύ ψηλό δέντρο, το δεύτερο ψηλότερο στο κόσμο στην κατηγορία των κωνοφόρων (μετά το Redwood). Δέντα με ύψος 60-75 μέτρα ή περισσότερο και διάμετρο 1,5- 2 μέτρα αντιπροσώπευαν παλαιότερα τα στάδια της ανάπτυξης, ενώ τα ύψη των 100 με 120 μέτρων εμφανίστηκαν σχετικά αργά. Το υψηλότερο δείγμα ζωής είναι η ελάτη Doerner ( παλαιότερα γνωστή ως ελάτη Brummit) με ύψος 100,3 μέτρα, στο Ανατολικό Fork Brummit Creek στη Coos County στο Oregon. Το γερασμένο πλέον " Queets Fir", διαμέτρου 4,85 μέτρων βρίσκεται στη κοιλάδα του ποταμού Queets, στο Ολυμπιακό Εθνικό Πάρκο της Ουάσιγκτον. Ζεί συνήθως πάνω από 500 χρόνια και μερικές φορές πάνω από 1000.   



3. Australian Mountain-ash


Ο ευκάλυπτος regnans, γνωστός και με τα ποικιλότροπα κοινά ονόματα Mountain Ash, Victorian Ash, Βελανιδιά της Τασμανίας ή ινώδης τσίχλας είναι ένα είδος υθαγενούς ευκαλύπτου στη νοτιοανατολικη Αυστραλία, την Τασμανία και τη Βικτώρια. Είναι γνωστό για το ύψος του το οποίο βρίσκεται 90 μέτρα πάνω από το έδαφος και περιγράφεται ως το ψηλότερο από τα ανθοφόρα δέντρα.




4. Sitka Spruce


Η Σίτκα ερυθρελάτη είναι ένα μεγάλο αειθαλές δέντρο, ανήκει στην οικογένεια των κωνοφόρων και μεγαλώνει σε ύψος εως και 50-70 μέτρα και κατ' εξαίρεση εως 90 μέτρα και με διάμετρο εως 5 μέτρα. Είναι μακράν το μεγαλύτερο είδος ελάτης και το τρίτο ψηλότερο κωνοφόρο δέντρο στον κόσμο (μετά το Redwood και το Douglas). Απέκτησε το όνομα του  από τη κοινότητα Σίτκα στην Αλάσκα.



5. Giant Sequoia


Αυτή η γιγαντιαία Σεκόια έχει ύψος 94,9 μέτρα και βρίσκεται στο δάσος του βουνού Redwood στο Kings Canyon National Park στη Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.