Ενημέρωση για ψαγμενους

Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Νίκος Παπάζογλου: Το τελευταίο χειροκτότημα


Εικόνα:PAPAZOGLOU-01-.jpg
Γεννήθηκε στις 20/3/1948 στη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του συστηματική επαφή με τη μουσική ήταν μέσω συγκροτημάτων την περίοδο 1965-1970. Την ίδια εποχή έγραψε τα πρώτα του τραγούδια, μερικά από τα οποία τραγούδησε ο Πασχάλης (Αρβανιτίδης), δημιουργώντας παράλληλα ένα μικρό στούντιο με χειροποίητα μηχανήματα στη Θεσσαλονίκη.
Το 1972 με ένα πολύ καλό συγκρότημα που αποτελούσαν Θεσσαλονικείς μουσικοί και ονομάστηκε Ζηλωτής (Zealot) επιχείρησε να κατακτήσει τη διεθνή αγορά κατά το πρωτότυπο των Aphrodite`s Child. Για το σκοπό αυτό μετακόμισε στο Αachen της Δυτικής Γερμανίας. Φτιάχτηκαν τότε έξι τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στο Mιλάνο αλλά υπάρχουν μόνο σε συλλογές φίλων. Το 1976, τραγουδώντας στους "Αχαρνής" του Διονύση Σαββόπουλου, συναντιέται με τον Μανώλη Ρασούλη και το 1978 η "καλή παρέα" (Μανώλης Ρασούλης, Νίκος Ξυδάκης, Διονύσης Σαββόπουλος και Νίκος Παπάζογλου) δημιουργεί το δίσκο "Η Εκδίκηση της Γυφτιάς" στο νεόδμητο στούντιο Αγροτικόν Νο 3, στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης.
Ακολουθούν "Τα Δήθεν" και το 1983 όλα όσα υπήρχαν σε σχέδια, σημειώσεις και χαμηλόφωνες ηχογραφήσεις μαζεύονται στο δίσκο "Χαράτσι" που προτείνει ένα "είδος μεικτό και μόνιμο". Ακολουθεί το "Μέσω Νεφών" το 1986, τα "Σύνεργα" το 1991 και ένα χρόνο αργότερα η "Επιτόπιος Ηχογράφησις" στο θέατρο του Λυκαβηττού (30 Σεπτεμβρίου 1991). Τον Απρίλιο του 1995 κυκλοφόρησε η δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Όταν Κινδυνεύεις Παίξε την Πουρούδα" -στην κυπριακή διάλεκτο- σημαίνει το κλάξον ποδηλάτου.Το 2005 κυκλοφόρησε η τελευταια του δουλεια το "Μά'ϊσσα Σελήνη".
Την ημέρα της κυκλοφορίας της "Μά'ισσας σελήνης", ο Νίκος Παπάζογλου κέρδισε το Βραβείο Μουσικής στα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) για τη μουσική του στην ταινία η "Νοσταλγός".

Κάτω από την ετικέτα "Στρόγγυλοι Δίσκοι" ο Νίκος Παπάζογλου επιμελείται τις παραγωγές και ανακαλύπτει αξιόλογους τραγουδοποιούς όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Ορφέας Περίδης, το μουσικό σχήμα Μικρές Περιπλανήσεις, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου κ.ά. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Δισκογραφία

  • 1984 Χαράτσι (Lyra)
  • 1986 Μέσω Νεφών (Lyra)
  • 1990 Σύνεργα (Lyra)
  • 1991 Επιτόπιος ηχογράφησις στο θέατρο του Λυκαβηττού (Lyra)
  • 1995 Όταν κινδυνεύεις παίξε την πουρούδα (Lyra)
  • 2005 Μά'ισσα Σελήνη

Δισκογραφία : Συμμετοχές

  • 1977 Αχαρνής, Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια (Lyra)
  • 1978 Η εκδίκηση της γυφτιάς (Lyra)
  • 1979 Η ρεζέρβα (Lyra)
  • 1979 Τα δήθεν (Lyra)
  • 1981 Χειμερινοί Κολυμβητές (Ανεξάρτητη παραγωγή)
  • 1984 Όλοι δικοί μας είμαστε (Lyra)
  • 1986 Εν Αθήναις (Lyra)
  • 1986 Πότε Βούδας πότε Κούδας (CBS)
  • 1987 Ζήτω το Ελληνικό τραγούδι (ΜΙΝΟS)
  • 1988 Ο κ. Σαββόπουλος ευχαριστεί τον Κ. Χατζιδάκι και θα'ρθη οπωσδήποτε (Σείριος)
  • 1988 Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά (Σείριος)
  • 1988 Τραγούδια από το θέατρο (Lyra)
  • 1989 Ασπρόμαυρες ιστορίες (Lyra)
  • 1991 Παραμύθια (Lyra)
  • 1992 Τα σκόρπια (Lyra)
  • 1992 Σύγχρονο τραγούδι-Μέρες μουσικής (Lyra)
  • 1993 Η μικρή γαλέρα (Ασπάλαθος)
  • 1997 Πύλη της άμμου (Μύλος)

Δισκογραφία και λίστα περιεχομενων

1984 Χαράτσι

  1. ΥΔΡΟΧΟΟΣ
  2. ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ
  3. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
  4. ΧΑΡΑΤΣΙ
  5. ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
  6. ΣΤΑΛΑ ΣΤΑΛΑ
  7. ΕΥΧΗ
  8. ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ
  9. ΧΤΕΣ ΒΡΑΔΙ
  10. ΠΕΡΑΣΑ ΕΤΣΙ, ΔΙΧΩΣ ΛΟΓΟ
  11. ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
  • ΜΟΥΣΙΚΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ΒΑΣΩ ΑΛΑΓΙΑΝΝΗ
  • ΣΤΙΧΟΙ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ, ΤΑΚΗΣ ΣΙΜΩΤΑΣ

1986 Μέσω Νεφών

  1. Ενα κι ενα (Νικου Παπάζογλου - Μανωλη Ρασούλη)
  2. Ο μοναχός άνθρωπος (Παπάζογλου - Ανδρέου)
  3. Στη ρωγμη του χρόνου (Ξυδάκη - Ρασούλη)
  4. Του χαμού (Παπάζογλου - Σπυρόπουλου)
  5. Το όνειρο (Παπαζογλου)
  6. Φύσηξε Βαρδάρης (Παπαζογλου)
  7. Εγώ κι ο ίσκιος μου (Παπαζογλου - Ανδρέου)
  8. Καλημέρα (Παπαζογλου - Σιμώτα)
  9. Ειναι αργά (Παπάζογλου)
  10. Φέγγεις σαν άστρο (Παπαζογλου - Σιμόπουλου)
  11. Γλυκειά μου (Παπάζογλου)

1990 Σύνεργα

  1. Σύνεργα (Παπαζόγλου)
  2. Μάτια μου (Ορφέα Περίδη)
  3. Δραπέτες (Γ. Ζήκα)
  4. Απόψε σιωπηλοί (Βάσω Αλλαγιάννη)
  5. Το Πηγάδι (Παπάζογλου - Σιμώτα)
  6. Χάρτινο καραβάκι (Παπάζογλου - Σιμώτα)
  7. Βιάστηκε να νυχτώσει (Παπάζογλου - Σιμώτα)
  8. Μανδραγόρας (Γ. Ζήκα)
  9. Βαρειά Βαλίτσα (Παπάζογλου - Σιμώτα)
  10. Θάνατο θέλω τραγικό (Ορφέα Περίδη)
  11. Φεύγω (Ορφέα Περίδη)

1991 Επιτοπιος Ηχογραφησις Θεατρο Λυκαβητού 30/9/1991

  1. Η ΑΓΑΠΗ Η ΦΙΛΗ ΜΟΥ ( Συνθέτης/ές:ΑΛΑΓΙΑΝΗ ΒΑΣΩ)
  2. ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ ( Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ)
  3. ΣΤΑΛΑ - ΣΤΑΛΑ ( Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ)
  4. ΣΥΝΕΡΓΑ ( Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ)
  5. ΧΑΡΤΙΝΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ ( Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ Στιχουργός/οί:ΣΙΜΩΤΑΣ ΤΑΚΗΣ)
  6. ΠΟΤΕ ΒΟΥΔΑΣ ΠΟΤΕ ΚΟΥΔΑΣ ( Συνθέτης/ές:ΒΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ Στιχουργός/οί:ΡΑΣΟΥΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ)
  7. ΑΧ ΕΛΛΑΔΑ ( Συνθέτης/ές:ΑΛΑΓΙΑΝΗ ΒΑΣΩ Στιχουργός/οί:ΡΑΣΟΥΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ)
  8. Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ( Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ Στιχουργός/οί:ΑΝΔΡΕΟΥ ΛΑΖΑΡΟΣ) )
  9. ΧΑΡΑΤΣΙ ( Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ Στιχουργός/οί:ΣΙΜΩΤΑΣ ΤΑΚΗΣ)
  10. ΔΡΑΠΕΤΕΣ ( Συνθέτης/ές:ΖΗΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)


1995 Όταν κινδυνεύεις παίξε την πουρούδα

  1. Νυχτερινό Α' στιχοι Σιμωτα
  2. Νυχτερινο Β' στιχ Σιμωτα
  3. ΓΙΑ ΓΙΑ ΚΑ στιχ Σιμώτα
  4. Του Φίλου στιχ Πηγη Καφετζοπουλου
  5. Με ενα Τρίχορδο στιχ. Στελ Ξυνιας
  6. Δεν ειμαι Ποιητης στχ Λαζαρου Ανδρεου
  7. ΦΑΝΟΙ στχ Παπαζογλου
  8. Της Χιώτισσας στχ Ανωνυμης χιωτισσας του 1993
  9. Για το Χαμόγελο στιχ Παπαζογλου
  10. Για μενα στιχ Λαζαρου Ανδρεου
  11. Σάββατο στιχ Μιχαλης Πασιαρδής
  12. Ονως εγώ. στιχ. Λαζαρος Ανδρέου

2005 Μά'ισσα Σελήνη

  1. Μά'ισσα σελήνη
  2. Ανδόρα - Κορσική - Χανιά
  3. Σ' ένα μπαγλαμαδάκι
  4. Μ' ένα "γειά"
  5. Αόρατοι σταυροί
  6. Καρρώ κουβέρτα
  7. Πικρό ψωμί
  8. Επαρχία
  9. Ό,τι με πλήγωσε
  10. Απόπειρα λαθραλιείας
  11. Όρτσα - Πρίμα
  12. Τόδε τι
  13. Ξεσπάει αέρας
  14. Να μη σ' έχω
  15. Στιγμές 
Έφυγε από την επάρατη νόσο σήμερα 17 Απριλίου 2011 σε ηλικία 63 ετών!! ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕ!!